Kedi maması, Köpek maması | ROYAL PAZARLAMA

Köpeklerde Yaşam Evreleri

Köpekler de tıpkı bizler gibi doğumla ölüm arasında farklı gelişim süreçlerini ve davranış modellerini içeren hayat evrelerine sahip olurlar. Bu evreler; yaş, hormonal ilerleme ve çevresel faktörlerle şekillenir.

Can dostlarımızın bu hayat döngülerini bölümlendirmek gerekirse:

BEBEKLİK DÖNEMİ

Çoğunlukla dünyaya gelmeyle başlayan 0-6 ay arası dönemleri, dostlarımızın bebeklik dönemleridir. Bu dönemde var olduğu dünyayı keşfetmeye çalışan bebek köpek; kendi türdeşlerini, tür dışı canlıları ve yaşadığı çevreyi tanımaya çalışmaktadır. Bedensel ve zihinsel reflekslerinin yeni yeni şekillendiği bu dönemde, merak en ön plandaki duygudur. Köpeğin kritik sosyalizasyon evre inşaları bu safhada gerçekleşir.

YAVRULUK DÖNEMİ: 6 aylıkla 1 yaş arası olan yavruluk dönemi, köpeklerin hayat adına belli öğretileri edinmeye başladığı yavaş yavaş çıkarımlar ve tecrübeler edindiği süreçtir. Bebeklikten itibaren şekillenen ivmeli fiziksel gelişim neredeyse tamamlanmak üzeredir. Vücuduna olan kontrol ve reflexleri gelişmiş ve harmonik hale gelmiştir. Yavruluk dönemi enerjinin yüksek ve öforik olduğu bir evredir köpeklerde. Sahiple olan iletişimin güçlenmeye başladığı ve itaat algılarının oluştuğu süreçtir.

GENÇLİK DÖNEMİ: Bu dönem ortalama olarak 1.5 yaş ile 4 yaş arası dönemi kapsar. Karakterin ve davranışların oturduğu bu evrede köpek, fiziksel koordinasyonunun zirvesindedir. Davranışlar ve alışkanlıklar netleşmiştir. Bu evre ayrıca köpek için üreme faaliyetlerinin en verimli olduğu dönemdir.

OLGUNLUK DÖNEMİ: Dostumuzun 4 yaş ile 8 yaş arası dönemi olgunluk dönemidir. Edinilen davranışların en kararlı olduğu dönem bu evrede gerçekleşir. Köpek hâlâ güçlü ve iyi kondisyona sahiptir. Dış uyarılara karşı tepkiler gençlik döneminde olduğu kadar yüksek değildir. Bu evre köpeklerle birlikte yaşadığı bireylerle en uyumlu oldukları dönemdir. Biyolojik saatleri tamamen ritmik hale gelmiştir.

YAŞLILIK DÖNEMİ: 8 yaş sonrası köpekler için artık yaşlılık süreci başlamış olur. Bu dönemde fiziksel aktiviteler düşmüş, hareket-reflex kabiliyetleri yavaşlamıştır. Uyumaya ve yemeğe karşı ilginin arttığı bu dönemde, oyun ve fiziksel aktiviteler gerilemeye başlar. Özellikle türdeşleri ile oyun oynama isteği düşer. Köpeğin yılların etkisiyle yorulmuş olan organları sağlık problemlerine yatkın hale gelir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi demans benzeri bilişsel bozukluklar bu dönemin sonlarına doğru gelişebilir. Dostumuzun konfor ve birlikteliğe en çok ihtiyacı olduğu ve yalnızlığa tahammül edemediği bir evredir.
* * *
Bizlerle 10 ila 15 yılını geçiren dostlarımızın ne yazık ki ömürleri bizlerden kısadır. Köpeğimizin gelişim evrelerini bilmek bize onlar için dönemsel ihtiyaç ve konforlarını oluşturma imkânı sunacaktır.

Tarkan ÖZVARDAR

Alıntı

Bir yanıt yazın
Alışveriş Sepeti0
Sepette ürün yok!
Alışverişe Devam et
0
Alışveriş Sepeti kapat